TEPPANYAKI – grilování po Japonsku

gastrocentrumpisek-teppanyakiJaponská kuchyně je u nás stále exotickou záležitostí. Teppanyaki je tradiční japonský způsob přípravy pokrmů, při kterém se připravuje jídlo na stále horké desce pomocí zvláštní lopatky a vidličky a to přímo před zraky hostů, kteří sedí kolem stolu a přihlížejí. Ke každému teppanyaki patří tedy kuchař, který chystá hostinu o několika chodech a během vaření snaží hosty také bavit svými dovednostmi a z vaření dělá tak trochu show. Na teppanyaki se připravuje nejen kvalitní maso, steaky, mořské plody ale dělají se i nudle, omelety, nebo dezerty.

 

Jak teppan funguje a jaké má výhody?

Teppanyaki gril má varnou plochu ve tvaru obdélníku a žlábek, který se nachází podél celé varné plochy, zabraňuje vytékání tekutin na pracovní plochu. Stejně jako u grilu se i zde přikládají potraviny přímo na horkou plochu a postupně se obracejí. Základní rozdílem oproti klasickému grilu je ten, že u teppanu není teplota všude stejná, nejvyšší je v jeho středu, po stranách je potom nižší. Během vaření tak lze například maso nejprve grilovat zprudka a poté odsunout na kraj. Není tedy příliš rychle, ani pomalu upravené, zachovává si svou osobitou vůni a je také daleko chutnější, než po přípravě na klasickém grilu. Teplotu lze jednoduše regulovat podle charakteru potraviny, která se právě upravuje. Potraviny je také možné na desce přihřívat nebo jen udržovat při stálé teplotě. U teppanu se nepoužívá žádný tuk, což jistě potěší milovníky zdravé výživy.