Indukční vaření

gastrocentrumpisek-indukceChcete vařit rychle, úsporně a přitom bezpečně a bez připálenin? Můžete! Stačí pořídit si indukční sporák. Indukční deska se na první pohled od klasické sklokeramické příliš neliší, ovšem opak je pravdou. Indukční vaření funguje na způsobu elektromagnetické indukce, která rozkmitává molekuly kovu obsažené v nádobí, takže je ohřívána pouze nádoba, který ohřívá její obsah. Samotná varná deska teplo nevydává, proto se indukční vaření nazývá studené. Jelikož indukční vaření ohřívá přímo dno kovových nádob, ztráty při přechodu tepla jsou minimální. Vaření je tak rychlé a úsporné, litr vody například uvaříme s pomocí indukce asi stejně rychle, jako ve varné konvici.

 

Výhody indukčního vaření:

  • úspora energie
  • rychlost
  • snadné čištění
  • bezpečnost

Indukční sporáky jsou výrazně úspornější, než jejich sklokeramičtí příbuzní. Úspora oproti sklokermickým deskám může činit až čtvrtinu. Rychlost vaření je oproti sklokeramice dokonce až trojnásobná. Velice důležitá je také rychlá odezva na snížení anebo navýšení výkonu vaření. Snadno se čistí, díky nízkým teplotám vaření se na indukční desce nic nepřipálí, ani když nám hrnec přeteče. Navíc jakmile hrnec z plotýnky sejmete, indukční deska se okamžitě ochladí, protože je vaření automaticky přerušeno, odpadá tak riziko požáru. Další výhodou, kterou oceníte zejména v parných letních měsících, je nízké ztrátové teplo, které by vyhřívalo kromě nádobí také prostor kuchyně.
A jaké jsou nevýhody indukčního vaření? Největší nevýhodou je nutnost použití nádobí z magneticky vodivého kovu. To se pozná jednoduše podle toho, že se na jeho dno přichytí magnet.