Kvalitní nože

gastrocentrumpisek-nozeKaždý kuchař bude jistě souhlasit s tvrzením, že nejdůležitějším kuchyňským vybavením je nůž. Bez kvalitního a ostrého nože trvá příprava surovin na vaření mnohem déle a ani na samotný výsledek nebude hezký pohled. Zatímco nejrůznější kuchyňské pomocníky lze do jisté míry oželet, bez pořádného kuchyňského nože se prostě neobejdete. S nožem krájíte každý den a kvalitní kousky vám vydrží po mnoho let, proto se investice do kvality rozhodně vyplatí.

 

 

Jak si vybrat správný nůž?

I když je dnes nabídka trhu bohatá, vybrat kvalitní nože může být trošku oříšek. Jde především o to, aby nůž vydržel co nejdéle a práce s ním nám šla od ruky a přinášela potěšení. Při výběru je čepel to nejdůležitější, přičemž kvalitní nůž ji má z tvrdé oceli. Kvalitní čepel má být poměrně tvrdá, spíše neohebná, při ohybu by měla klást velký odpor. Rozdíl mezi kvalitním a levným nožem poznáte již při prvním doteku s krájeným materiálem. Pronikají jím s naprostou lehkostí a řez je čistý. Vždy si také vybírejte nože s ergonomicky tvarovanou rukojetí, která je důležitá pro snadné a bezpečné a bezproblémové krájení. Pro každodenní práci v kuchyni je potřeba více nožů, jiný nůž je vhodný na krájení masa, pečiva, na zeleninu, jiný na sýr. Nože si můžete vybírat jednotlivě, podle svých potřeb, nebo lze zvolit elegantní řešení v podobě sady nožů.