Blog, Strana 2

TEPPANYAKI – grilování po Japonsku

gastrocentrumpisek-teppanyakiJaponská kuchyně je u nás stále exotickou záležitostí. Teppanyaki je tradiční japonský způsob přípravy pokrmů, při kterém se připravuje jídlo na stále horké desce pomocí zvláštní lopatky a vidličky a to přímo před zraky hostů, kteří sedí kolem stolu a přihlížejí. Ke každému teppanyaki patří tedy kuchař, který chystá hostinu o několika chodech a během vaření snaží hosty také bavit svými dovednostmi a z vaření dělá tak trochu show. Na teppanyaki se připravuje nejen kvalitní maso, steaky, mořské plody ale dělají se i nudle, omelety, nebo dezerty.

 

Kráječe

gastrocentrumpisek-krajecProč se v kuchyni zbytečně tolik namáhat, když nám práci mohou ulehčit užitečné přístroje, jako jsou například kráječe. Jen ty dokážou vytvořit stejné plátky chleba, knedlíků, nakrájet jemně sýry i uzeniny. V současné době se používají převážně elektrické přístroje, které umožňují snadnou a bezpečnou obsluhu a lze s jejich pomocí nakrájet řadu potravin. Kráječi tedy nakrájíte veškeré potraviny rychle, snadno a přesně. Ať už se jedná o cokoliv, kvalitní kráječ vám ušetří čas energii i peníze.

 

 

Kuchyňský robot

gastrocentrumpisek-kuchynsky robotKuchyňský robot je skvělý pomocník, který by rozhodně neměl chybět v žádné kuchyni. Zvládne řadu náročných kuchyňských operací za vás, ušetří vám tak spoustu času i energie. Je to užitečné a všestranné zařízení, které umí míchat, rozmixovat, krájet, umlít maso, mák i koření a spoustu dalších věcí. Vyráběny jsou v mnoha druzích a provedeních, proto je při výběru potřeba zohlednit několik důležitých kritérií a vybírat přesně podle svých potřeb. U kuchyňských robotů závisí především na tom, jaké příslušenství u nich máte, ale zpravidla je můžete rozšířit prakticky o cokoliv.

 

Indukční vaření

gastrocentrumpisek-indukceChcete vařit rychle, úsporně a přitom bezpečně a bez připálenin? Můžete! Stačí pořídit si indukční sporák. Indukční deska se na první pohled od klasické sklokeramické příliš neliší, ovšem opak je pravdou. Indukční vaření funguje na způsobu elektromagnetické indukce, která rozkmitává molekuly kovu obsažené v nádobí, takže je ohřívána pouze nádoba, který ohřívá její obsah. Samotná varná deska teplo nevydává, proto se indukční vaření nazývá studené. Jelikož indukční vaření ohřívá přímo dno kovových nádob, ztráty při přechodu tepla jsou minimální. Vaření je tak rychlé a úsporné, litr vody například uvaříme s pomocí indukce asi stejně rychle, jako ve varné konvici.

 

Kvalitní nože

gastrocentrumpisek-nozeKaždý kuchař bude jistě souhlasit s tvrzením, že nejdůležitějším kuchyňským vybavením je nůž. Bez kvalitního a ostrého nože trvá příprava surovin na vaření mnohem déle a ani na samotný výsledek nebude hezký pohled. Zatímco nejrůznější kuchyňské pomocníky lze do jisté míry oželet, bez pořádného kuchyňského nože se prostě neobejdete. S nožem krájíte každý den a kvalitní kousky vám vydrží po mnoho let, proto se investice do kvality rozhodně vyplatí.

 

 

Mixéry a vše okolo nich

gastrocentrumpisek-mixerMixér je skvělý pomocník v kuchyni, který nám může ulehčit spoustu práce. Jednoduše vše rozmixuje a naseká, co je potřeba. Jeden kvalitní mixer tak může nahradit i několik kuchyňských spotřebičů. Mixéry dělíme na ruční, tyčové, stolní a sekáčky.

 

 

Pizza pece

gastrocentrumpisek-pizza pecPizza je velice oblíbený a vyhledávaný pokrm, prakticky se jedná o upečenou placku z kynutého těsta, potřenou rajčatovým základem, na který jsou kladeny různé ingredience. Pokud chcete pro vaše hosty ve vaší restauraci nebo pizzerii nabízet kvalitní pizzu, na kterou se k vám budou rádi vracet, potom budete potřebovat profesionálního pomocníka – kvalitní pizza pec. Pizza pece, které se dnes nabízí se od sebe liší kapacitou, vybavením i komfortem obsluhy, proto vybírejte nejvhodnější pec na pizzu především podle dispozic a parametrů vaší provozovny.

 

Kávovary

gastrocentrumpisek-kavovar 2Vlastníte-li kavárnu, bar, restauraci, nebo cukrárnu, bez kvalitného kávovaru, se kterým dokážete vytvořit kvalitní espresso, nebo třeba nadýchané cappuccino či lahodné latté, se rozhodně neobejdete. Kvalitní kávovar sice není malou investicí, ovšem levné přístroje vám nikdy nenabídnou tak kvalitní kávu. Proto se při pořizování vhodného přístroje rozhodně nedoporučuje šetřit a raději zainvestujte do kvality. Tato vyšší počáteční investice se rozhodně vyplatí.

 

 

Kuchyňské nádobí

gastrocentrumpisek-panveKaždý chce připravovat ty nejlepší a nejchutnější pokrmy. Efektivní příprava pokrmů začíná již výběrem nádobí, protože má velký vliv na přípravu pokrmu a jeho výslednou chuť. Chcete-li vařit chutná a kvalitní jídla, je potřeba kromě kuchařského umu používat kvalitní kuchyňské nádobí, které umí účinně tepelně zpracovávat potraviny. Díky nejmodernějším technologiím může poskytnout opravdový komfort vaření a zároveň splnit požadavky na šetrnou a zdraví prospěšnou přípravu pokrmů, jen je potřeba pečlivě vybírat.

 

Digestoře – odsavače par

gastrocentrumpisek-digestorDigestoře neboli odsávače par, jsou představovány především jako odstraňovače pachů, jejich nejdůležitějším úkolem je ale odsávání par vznikajících při vaření. Proto jsou velice důležitým a užitečným spotřebičem každé kuchyně. Správně zvolená digestoř umí dokonale zajistit odsávaní par a vlhkosti během vaření. Odsávače se dělí na recirkulační a na typy s přímým odtahem. U odtahových jsou nežádoucí výpary odváděny do komína, u recirkulačních je vzduch filtrován přes uhlíkový filtr a pročištěný je zpátky vracen do místnosti. Recirkulační digestoř lze umístit prakticky kdekoliv v kuchyni, naproti tomu u digestoří s přímým odtahem je potřeba odvést nasátý vzduch potrubím do komína, odtahové šachty, nebo přímo ven z domu. Pro recirkulační digestoře mluví další velké plus, což je jejich ekologický aspekt, zplodiny jsou pohlcovány filtrem, nejsou tak pouze vypouštěny do ovzduší.

 

Stránka 2 z 3 - 30 položek celkem